Kuinka vähentää myrkkykuormitusta? – Wild Nutrition Finland
Kuinka vähentää myrkkykuormitusta?
 
 
 

Kuinka vähentää myrkkykuormitusta?

 
 

Arjessa sekä juhlassa on usein paljon kiitollisuuden aihetta. Ne voivat myös tuoda mukanaan sokeroituja herkkuja, alkoholia ja ravintoköyhää ruokaa. Maksamme, puhdistuslaitoksemme, pystyy tekemään tarkkaa puhdistavaa työtään syömiemme ravintoaineiden, aminohappojen ja antioksidanttien avulla.  Juodessamme enemmän alkoholia ja syödessämme enemmän sokeria, kehomme käyttää lopulta ylimääräisiä ravintoainevarastojaan näiden nesteiden ja ruokien käsittelemiseen. Tämä johtaa siihen, että tietyt ravintoaineet eivät ole saatavissa kehon muihin tärkeisiin tehtäviin. Tehtäviin kuten kehon energiantuotantoon, positiiviseen mielialaan ja vastustuskyvyn ylläpitoon. Keho ja maksa eivät myöskään pysty käsittelemään eikä pilkkomaan prosessoidun ruoan ja juoman mukana tulleita kemikaaleja ja torjunta-aineita.

Mitä tarkoitamme myrkyillä? 

Myrkyt eli toksiinit ovat kehon päivittäisten toimintojen tuottama luonnollinen sivutuote. Detoksifikaatiota tapahtuu solutasolla päivittäin, jatkuvana prosessina. Detoksifikaation avulla keho yrittää päästää irti näistä toksiineista, ennen kuin ne ehtivät aiheuttamaan vahinkoa. Tämä järjestelmä toimii erittäin hyvin, kunnes järjestelmä menee epäkuntoon. Kehoon syntyy vauriota siinä kohtaa, kun ruokavalion tai elämäntavan kautta kehoon päätyy enemmän toksiineja, nopeammin kuin se ehtii niitä käsittelemään. Vaurioiden myötä fyysinen ja henkinen vointi  heikkenee. Oireina on usein väsymys, turvotus, erilaiset iho-ongelmat, ummetus, päänsärky, painonnousu ja ärtyneisyys. Nämä ovat vain osa niistä sivuvaikutuksista, mitä kerääntyneet toksiinit kehossamme voivat aiheuttaa. Ikävä kyllä, tämä on valitettavan yleinen poikkeustila kehossa. Se on monen kiireen keskellä elävän ihmisen modernin elämäntavan lopputulos. 

Kuinka voin vähentää myrkkykuormaani?

Detox-kuurin tarkoituksen tulisi olla suurimpien detoksifikaatio prosessiin liittyvien elinten puhdistaminen ja korjaaminen ruokavalion avulla ja luomalla samalla positiivisia ruokailutottumuksia. Samaan aikaan keholle opetetaan uudestaan kuinka se voi korjata itse itseään, niin että pysyt terveenä loppuelämän. Kuurin aikana keskitytään siihen mitä syödään ja miten. 

Ensimmäisien päivien aikana voit kokea tyypillisiä detoksifikaatioon liittyviä oireita kuten uupumusta, uneliaisuutta,  päänsärkyä ja ärtyneisyyttä. Tämä johtuu siitä, että keho puhdistaa itseään myrkyistä ja toksiineista. Keho tekee kaikkensa, jotta puhdistuminen tapahtuisi mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti ilman vaurioita ja maksimoi samalla lopputulosta.  

Mikä on suolen rooli kehon puhdistuksessa? 

Ummetus, turvotus, ruoansulatushäiriöt, kouristukset, ripuli, pahoinvointi, akne, kehon epämiellyttävät hajut, hiiva... Suolistosi on kehosi vastustuskyvyn ensimmäinen puolustuslinja. Suolistossa toimii ruoansulatus, ruoka myös imeytyy suoliston pinnalta ja suolistossa myös veri puhdistetaan. Itse asiassa 60-70% immuunijärjestelmästä sijaitsee suolistossa. Huonot ruokailutottumukset voivat huomaamattamme vaurioittaa suolistoa.  Mikäli näistä vaurioista tulee kroonisia, suolistosta voi tulla: 

1.Toksinen komposti 

Suolistoon on jäänyttä ruoka-ainesta ei ole pystytty poistamaan kehosta normaalisi, jolloin se jää sinne mätänemään ja siten aiheuttaa toksisuutta. Nyt kun aines ei pääse pois kehosta se imeytyy suolistosta takaisin verenkiertoon. Tämä voi aiheuttaa oireita kuten päänsärky, uupumusta, sekaista oloa, peitteitä kieleen sekä unettomuutta. 

2. Epätasapaino suolistofloorassa 

Suolistossa on noin 500 erilaista bakteerilajia. Hyvät bakteerit pitävät huonot bakteerit kurissa. Hyvät bakteerit syntetisoivat A-, B- ja K-vitamiineja ja auttavat pilkkomaan laktoosia, tuottavat luontaisia antibiootteja, hajoittavat toksiineja ja suojelevat toisilta toksiineilta kuten raskasmetalleilta ja haitallisilta bakteereilta. Suolistoflooran epätasapainoon vaikuttaa suoraan stressi, alkoholi, sokeri, antibiootit, roskaruoka, kipulääkkeet ja lääkkeet. 

3. Autointoksikaatio eli itsemyrkyttyminen (auto-intoxication)

Tämä on seurausta myrkyllisistä jätteistä, jotka eivät pääse puhdistumaan suolistossa. Sen seurauksena toksiinit imeytyvät takaisin ja kerääntyvät uudelleen muille alueille. Tyypillisiä alueita ovat muun muassa rasvakerrostumat, lihakset ja kudokset, kuten maksa, munuaiset, iho ja valtimot. Tästä taas voi seurata kroonisia sairauksia, kuten fibromyalgiaa, hedelmällisyyshaasteita, migreeniä ja niveltulehduksia.

4. Aliravitsemus ja ennenaikainen vanheneminen

Ravinteet eivät tällöin pääse tehokkaasti solutasolle, mikä johtaa solujen alisuoriutumiseen niiden tehtävistä sekä ennenaikaiseen ikääntymiseen. Emotionaalisia muutoksia voi myös ilmetä. Autointoksikaation viimeisessä vaiheessa mielessä tapahtuvat fysiologiset muutokset voivat ilmetä esimerkiksi vähentyneellä kognitiivisella toiminnalla, muisti toimii normaalia huonommin, aivosumua ja muutoin sumuinen ajatuksenkulku, lievää masennusta, matalaa libidoa, motivaation heikentymistä ja ärtyneisyyttä.

Minkälaisista myrkyistä ja toksiineista olisi hyvä olla tietoinen detox-kuurin aikana? 

Stimulantit 

Alkoholi, kahvi, tee ja tupakka. On tärkeää vähentää kaikkien edellä mainittujen stimulanttien kulutusta, sillä niillä kaikilla on negatiivisia vaikutuksia detox-kuuriin eli kehon puhdistumiseen. Voit vähentää kofeiinin määrää esimerkiksi juomalla vihreää tai oolong teetä sitruunaviipaleen kera. Vihreä tee on täynnä antioksidantteja, jotka ovat elintärkeitä ravinteita kehon puhdistumisessa. Vihreä tee sisältää myös pienen määrän kofeiinia, joka saattaa auttaa mahdolliseen väsymyksen tunteeseen. 

Stressi

Emotionaalinen järkytys, huoli ja ahdistus. Usko tai älä, mutta kaikki nämä mielentilat voivat laukaista kehoa vapauttamaan myrkkyjä sekä toksiineja elimistöön. Samalla keho käyttää kaikkia tärkeimpiä varastoituneita ravintoaineitaan nopeammin. Ota siis aikaa rentoutumiselle. Valitse sinulle sopivin tapa on se sitten jooga, hyvän kirjan lukeminen, lämpimät kylvyt tai vaikkapa rentouttavan musiikin kuuntelu. 

Ympäristömyrkyt ja toksiinit

Torjunta-aineita ja muita ei-toivottuja kemikaaleja esiintyy suurimmassa osassa valmispakatuista ruoista sekä vesistöstämme.  Niillä on kumulatiivinen vaikutus, joten vaikka vaihtaisit esimerkiksi ekologisempiin puhdistusaineisiin, suodata silti juomasi vesi tai juo vain lähdevettä. Luovu kokonaan virvoitusjuomista sekä muista kuplivista juomista.

Ruoka

Useat yleisimmät ruoat sisältävät luonnollisia toksiineja. Tälläisiä on muun muassa perunan vihreiden osien glykoalkaloidit sekä pähkinöiden aflatoksiinit. Onkin tärkeää syödä päivittäin monipuolisesti, raaka-aineita vaihdellen. Luonnollisten toksiinien lisäksi ruoassa on myös meidän ihmisten luomia lisäaineita. Liha- ja maitotuotteissa voi olla antibiootteja ja johtovedessä jopa 800 erilaista kemikaalia. Syöthän siis luomua aina kun se on mahdollista. 

Kehon tuottamat myrkyt ja toksiinit

Ummetus, antibioottien käyttö ja huono ruokavalio keräävät kaikki osaltaan kehon itsensä tuottamien toksiinien määrää päivittäin. Suoliston päästämät toksiinit voivat aiheuttaa erilaisia oireita kuten IBS tai muita ruoansulatuskanavan oireyhtymiä kuten paksusuolen tulehdusta ja Crohnin tautita. Muita oireita voi olla hormonaalinen epätasapaino, alentunut vastustuskyky sekä erilaiset allergiat. Säännöllinen detox-kuuri ja kehon puhdistaminen auttavat ruoansulatuskanavaa puhdistamaan itse itseään näistä ei-toivotuista myrkyistä ja toksiineista.

 

Kirjoittanut,

Henrietta Norton 

Diplomi ravintoterapeutti (BSc Dip NT), Wild Nutrition sarjan perustaja

 

Lue lisää: