Kuinka paljon on tarpeeksi D-vitamiinia? – Wild Nutrition Finland
Kuinka paljon on tarpeeksi D-vitamiinia?
 
 
 

Kuinka paljon on tarpeeksi D-vitamiinia?

 
 

Yksilölliset tarpeet tietenkin vaihtelevat, ja jotkut saattavat tarvita D-vitamiinia yli 10 mikrogrammaa saavuttaakseen optimaaliset veren D-vitamiinipitoisuudet. Tämä on todennäköistä etenkin jos lähtötasot ovat alhaiset ja kuuluu johonkin riskiryhmään. Joillekin tilanne voi olla tämä myös kesällä.

Miksi D-vitamiinia tarvitaan?

Kehon jokaisella solulla on D-vitamiinille oma reseptorinsa. Kun se on kiinnittyneenä D-vitamiiniin, sillä on vaikutusta jopa yli 200 geeniin.

Aiemmin D-vitamiinin puutos on yhdistetty luuston heikkouteen ja lasten luustoa pehmentävään, D-vitamiinin puutteesta johtuvaan riisitautiin. Se oli yleistä viimeksi 1900-luvun alussa ennen D, mutta riisitautiin sairastuneita lapsia on tavattu esimerkiksi Englannissa taas hiljattain. Tuoreissa joukkotutkimuksissa on kuitenkin löytynyt yhteyksiä D-vitamiinin puutoksella ja seuraavilla terveyden haasteilla: kohonnut syöpäriski, raskausmyrkytys, diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, autoimmuunisairaudet, autismi ja influenssa.

 

Miksi D-vitamiinilisää tarvitaan?

Kuten todettua, auringonvalo ei ole sen heikon saatavuuden vuoksi tarpeeksi luotettava D-vitamiininlähde. Lisäksi auringon haitalliset UV-säteet aiheuttavat riskejä ihon ennenaikaisesta vanhenemisesta syöpään. Itse asiassa koko Euroopan alueella ei päästä riittäviin auringon valon UVB-vahvuuksiin marras- ja maaliskuun välisenä aikana. Tästä johtuen kaiken ikäisillä D-vitamiinin muuntuminen iholla jää puutteelliseksi.

D-vitamiinilisän valinnassa on syytä käyttää aikaa valintaan ja etsiä käsiinsä korkealaatuinen, hyvin imeytyvä muoto. Luonnolliset, ruokamuotoiset D-vitamiinilisät sisältävät sekä aktiivisia ja varastomuotoisia D-vitamiinin muotoja, jotka ovat suoraan kehon hyödynnettävissä. Eräs tutkimus on osoittanut, että ravintomuotoinen Food-Grown® D-vitamiini sisältää sekä ”varastoitua” (25-hydroksi-D-vitamiini eli kalsidioli) sekä bioaktiivista (1-25-hydroksi-D-vitamiini eli kalsitrioli) muotoa D3-vitamiinista.

Kehon on aina muutettava varastomuotoinen D3-vitamiini sen aktiiviseen muotoon, jotta se voi suorittaa tehtävänsä, kuten esimerkiksi kalsiumin imeytymisen tukeminen. Tästä johtuen suositeltavaa on etsiä ravintolisä, jossa D-vitamiini on aktiivisessa muodossa. Hyvin imeytyvä ja bioaktiivinen muoto D-vitamiinista todennäköisesti myös vähentää riskiä nauttia liian suuria annoksia.

 

Enemmän ei ole enemmän

Kuten monet muutkin ravintoaineet, D-vitamiinin liika saanti voi olla yhtä haitallista terveydelle kuin sen liian vähäinen saantikin. Liiallinen annostus on yhteydessä lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin, virtsakiviin ja matalaan luuntiheyteen. Tämä on erityisen tärkeää huomioida, sillä moni saattaa ajatella pienentävänsä osteoporoosin riskiä vahvoilla D-vitamiinivalmisteilla, mutta he saattavatkin aiheuttaa luustoa vahvistavien ravintoaineiden poistumista luustosta.

Sen sijaan kannattaa etsiä paremmin imeytyviä, suositellut D-vitamiinipitoisuudet sisältäviä tuotteita. Wild Nutrition Food-Grown® Vitamin D on kehitetty juuri tästä lähtökohdasta.

 

D-vitamiinipitoisia ruokia

  1. Merenelävät

Merenelävät ovat yksi parhaista D-vitamiininlähteistä. Jos kala kuuluu ruokavalioosi, ota tavoitteeksi syödä sitä 2-3 annosta viikossa. Valitse lautasellesi esimerkiksi lohi, taimen, silakka, makrilli, sardiini,

  1. Täysmaito

Luomulaatuinen, täysrasvainen maito sisältää paljon enemmän ravintoaineita kuin rasvaton tai kevytmaito, sillä siitä ei ole poistettu niin paljon ainesosia. Vielä parempi vaihtoehto on pastöroimaton tilamaito. Valitettavasti suosituin maito Suomessa on rasvaton maito, josta rasvaliukoiset vitamiinit on poistettu (joskin näiden tilalle on lisätty eristetty D-vitamiini).

  1. Kananmunat

Munat ovat hyvä D-vitamiininlähde. Niitä voi käyttää varsin monipuolisesti ja niiden valmistaminen aterialle on helppoa. Varmista kuitenkin, että syöt myös keltuaisen, sillä kananmunien D-vitamiini sijaitsee juurikin keltuaisessa.

  1. Sienet

Joillain sienillä on kyky valmistaa D-vitamiinia auringonvalosta. Yleisimmin kaupasta löytyvässä herkkusienessä sitä kuitenkin on hyvin vähän. Suositeltavia sieniä ovat portobellot, huhtasienet, maitake, kantarellit ja osterivinokkaat, sillä niiden D-vitamiinipitoisuus on korkeampi.

Vältä ruokia, joihin on keinotekoisesti lisätty D-vitamiinia. Sen sijaan suosi luontaisesti D-vitamiinia sisältäviä ruokia, kuten yllä mainitut ruoat.

 

Kirjoittanut,

Henrietta Norton 

Diplomi ravintoterapeutti (BSc Dip NT), Wild Nutrition sarjan perustaja 

 

Lue lisää: